BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI

Günümüz çağının en önemli konularından birine değinmek istiyorum. Bilinçli teknoloji kullanımı… Teknoloji denilince akla gelen; bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi (TDK sözlüğü, 2005)

Teknoloji bağımlılığına değinecek olursak, teknoloji bağımlılığı: teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir. Kişinin içinde bulunduğu kısır bir döngüden bahsediyoruz aslında. Merak duygusu ile başlayıp, sosyal kullanımla (grup olmak) devam edip, belirli bir amaç güderek, sorunun ağına takılıp kalmayı içeren bir döngü. Bahsettiğimiz bu döngünün içerisinde yer alan teknolojik birimler: internet ve sosyal medya, telefon ve tablet, oyun konsolları, bilgisayar ve televizyon vb.
Peki bireyin içinde bulunduğu bu döngüden kurtulması için yapılabilecekler neler?

Şuan içinde bulunduğunuz yaş döneminde uyku fiziksel ve zihinsel gelişim için çok önemlidir. Günün geç saatlerine kadar telefon ile ya da bilgisayar oyunları ile uğraşmanız uyku düzeninizin bozulmasına yol açacaktır. Bu durumda uyku düzenini korumaya öncelik göstermelisiniz. Yatmadan en az 30 dk önce telefonunuzu kontrol edip eğer cevapsız aralamalarınız ve mesajlarınız var ise cevaplamak için ertesi günü bekleyebilirsiniz.

Telefonunuzun yanınızda olması ders çalışırken odaklanmanızı zorlaştırabilir. Sürekli telefona bakma ihtiyacı hissedebilirsiniz, bildirimler sizi rahatsız edebilir ve dikkatinizi dağıtabilir, bu nedenle akademik performansınız düşebilir.

Çağımızın temel ihtiyacı olarak görülen internet üzerinde aralıksız ve uzun süre zaman geçirmek; dikkat, hafıza, analiz yeteneğinde azalma gibi zihinsel sorunlara neden olabilmektedir. Doğru ve sınırlı kullanarak internetten faydalanabilirsiniz. Hayatınız da temel oluşturan şeylerin (aile, arkadaş, okul, spor, ders vb.) bir denge içinde ilerlemesi gerekmektedir. Gerçek arkadaşları arttırırken, sanal arkadaşları azaltmak hayatınızdaki dengeyi korumanıza yardımcı olacaktır.

Sosyal hayatınızda kendinize ait alanlar oluşturun. Ailenizle, arkadaşlarınızla ya da kendinizle baş başa kalıp, sosyal medya dışındaki aktivitelerle zamanı iyi kullanmayı deneyin. Çünkü hayatımızdaki gerçekler yerini sanallığa bıraktıkça, anı yaşama isteğimizi kaybedebiliriz.

Unutmayın! Önemli olan teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak değil, doğru bir şekilde kullanmaktır. Bugünümüzün ve yarınımızın daha güzel olması için ilk adımda amacımıza ulaşamayabiliriz, ilk denemede aradığımızı bulamayabiliriz. Aramaya ve ilgilenmeye devam etmeliyiz. Bununla ilgili sevdiğim bir söylemle son vermek istiyorum.

Eğer öğrenciler eğitimin tarihteki sesini, toplumsal etkilerini ve teknolojinin psikolojik eğilimini duyabilirse, teknoloji tarafından kullanılan değil onu kullanan kişiler olarak kendilerini yetiştirebilirler (N.Postman).


                                                     Esma SUBAŞI
                                                    Psikolojik Danışman
                                                   Özel Başak Anadolu Lisesi